[O2] co byście wybrali...1.8TSI DSG czy 1.8 TSI 4x4

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • krzysztof74
    Drive
    • 2012
    • 50

Kiedyś mój szwagier pół nocy latał za taką papugą, mało jej wrony nie rozszarpały, piękne ptaki, ale zdecydowanie do wkręconych zaliczyć się muszę
  • BADYL
    RS
    • 2011
    • 2396
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Panowie jak w temacie.....gdybyście decydowali się na nowe auto to w jakiej opcji :?: Generalnie chodzi mi tylko o opinie czy brali byście DSG czy 4x4 - wiem jest opcja 2.0 TDI DSG 4x4 ale ona odpada :wink:
    nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• Ayu
      RS
      • 2009
      • 4154

Niestety, ani jedno ani drugie :wink: Ja mam "plan - marzenie" 2.0 TSI DSG + szpera Quaife.

Komentarz

• ketivv
        L&K
        • 2011
        • 1155

sory, poszło 2x

Komentarz

• kowal 2002
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 5161

BADYL, a potrzebujesz 4x4? Bo jeśli jeździsz tam gdzie wszyscy ( a nie po jakiś bezdrożach ) to tylko i wyłącznie DSG. Ja mam taką kombinację ( 1,8 + DSG ) i jest to mega fajne połączenie. Osobiście już chyba nigdy nie kupie manuala ...
          Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
          Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• ketivv
            L&K
            • 2011
            • 1155

to zależy gdzie głównie się poruszasz

jak po płaskim to za bardzo nie ma co 4x4 kupować
            zdecydowanie częściej wtedy będziesz korzystał z uroków skrzyni DSG

Komentarz

• maciek.sz
              Ambiente
              • 2010
              • 102
              • Octavia III combi (5E5)
              • DADA 1.5 TSI 150 KM

Ja osobiście gdyby mnie było stać to brałbym zdecydowanie opcję z napędem na 4, najlepiej Scout od razu.

Komentarz

• Northeusz
                RS
                • 2010
                • 1677
                • Octavia I (1U2)
                • AUM 1.8 20VT 150 KM

Re: co byście wybrali...1.8TSI DSG czy 1.8 TSI 4x4

Zamieszczone przez BADYL
                Panowie jak w temacie.....gdybyście decydowali się na nowe auto to w jakiej opcji :?: Generalnie chodzi mi tylko o opinie czy brali byście DSG czy 4x4 - wiem jest opcja 2.0 TDI DSG 4x4 ale ona odpada :wink:
                Też byłbym za DSG bardziej. Z uroków tejże skrzyni korzystasz za każdym razem jadąc samochodem, a 4x4 przydaje się w określonych warunkach i nie przez cały rok. Chyba, że jeździsz w terenach, gdzie poruszanie się ośką dało Ci w kość . Nie wiem tylko jak sprawuje się DSG zimą, w śniego na przykład, albo innych cięższych warunkach.
                Pozdrawiam
                Northeusz

Komentarz

• Ayu
                  RS
                  • 2009
                  • 4154

Zamieszczone przez Northeusz
                  Nie wiem tylko jak sprawuje się DSG zimą, w śniego na przykład, albo innych cięższych warunkach.
                  bez zarzutów :szeroki_usmiech DSG :serce

Komentarz

• BADYL
                    RS
                    • 2011
                    • 2396
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

zarzuciłem temat (przyszłościowo) ponieważ dojazd do mojego domku (narazie jest tylko ziemia :P ) wiedzie przez polną drogę no i na wiosnę lub przy mocniejszych opadach robi się tam "ciekawie" :shock: :diabelski_usmiech a poza tym trasa w większości miasto :wink:
                    nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• t271828
                      Elegance
                      • 2008
                      • 928

Zamieszczone przez BADYL
                      zarzuciłem temat (przyszłościowo) ponieważ dojazd do mojego domku (narazie jest tylko ziemia :P ) wiedzie przez polną drogę no i na wiosnę lub przy mocniejszych opadach robi się tam "ciekawie" :shock: :diabelski_usmiech a poza tym trasa w większości miasto :wink:
                      jesli tak to 4x4 obowiazkowo

Komentarz

• Zorr
                        RS
                        • 2011
                        • 2110

jakbyś chciał robić "ostry tuning" to też lepiej mieć napęd na 4 łapy (o ile wytrzyma)
                        Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                        Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

2.0TDI DSG 4x4 :wink:
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• SZARY-latan
                            Classic
                            • 2011
                            • 35

4x4. Już manualna 6-biegowa skrzynia jest w porządku, w zupełności wystarcza a i wrzucenie biegu to dla niektórych przyjemność. DSG kupuje się dla wygody, 4x4 dla bezpieczeństwa. DSG nie uratuje cię jak na śniegu stracisz przyczepność a 4x4 i owszem, choćby to miało się zdarzyć raz na 2 lata...

Komentarz

• innova
                              Rider
                              • 2011
                              • 554

Zamieszczone przez SZARY-latan
                              DSG nie uratuje cię jak na śniegu stracisz przyczepność a 4x4 i owszem,
                              święta racja i znajduje zastosowanie nie tylko w przypadku śniegu ale również deszczu a już w szczególności uwzględniając wodę w koleinach. Napęd 4x4 nie powinien być utożsamiany z bezdrożami (zwłaszcza w przypadku octavii która i tak się na bezdroża nie nadaje) a ze zwiększeniem bezpieczeństwa na regularnej polskiej drodze. Pozwala pokonywać zakręty z większą prędkością oraz zostawia znacznie większy margines na błędy kierowcy (przykładowo gwałtowne ruchy kierownicą przy dużych prędkościach, mam w pamięci z jaką swobodą kiedyś prowadząc Audi Quattro omijałem w nocy sarnę wybiegającą na trasę)
                              --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                              Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN

Komentarz

• Dzida
                                RS
                                • 2006
                                • 2253

To bardzo indywidualna decyzja. Ja bym brał DSG bez namysłu, ale ja 80% czasu spędzam w Warszawie, więc. . .

Komentarz

• eX
                                  Elegance
                                  • 2006
                                  • 980

jezdze drugim 4x4, fakt brakuje mi dsg, ale po czytaniu wielu opini nt dsg7 stukow problemow, nadal wolal bym 4x4, nawet jak mialo by sie w 90% byc nie przydatne.

Komentarz

• SP9XWW
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 579

Miałem ten sam dylemat - szczerze - wybrałbym oba warianty, NARAZ! :lol:
                                    Ale, że jeszcze niestety się nie da zostałem przy opcji DSG. Tobie też polecam. Może inną alternatywą będzie wysypanie gruzu czy żwiru na tej Twojej drodze i utwardzenie całości? Nie powinno być to aż takie drogie...
                                    Vy 73! de S!@w

Komentarz

• bardzozlymisio
                                      Ambiente
                                      • 2008
                                      • 208

jak to jest z 4x4
                                      1. w lecie, wiosną, jesienią czy zimą - podczas deszczu czy na mokrej jezdni - startujesz spod swiateł jak z procy bez migającego ESP. Ty już jesteś rozpędzony kiedy twoi kumple jeszcze szorują oponami asfalt prawie stojąc
                                      2. na łukach, slimakach i wiaduktach auto nie jest podsterowne nawet jak nadepniesz do dechy, jeśli jest naprawdę ślisko to jest raczej nadsterowne
                                      3. błoto pośniegowe, kałuże i temu podobny syf nie robi na tobie większego wrażenia
                                      4. biała droga jest darem od boga a nie karą za grzechy
                                      5. parkujesz w zimie w zaspach (oczywiście nie metrowych to nie Defender) ale takich w które ośka albo nie wjedzie, albo się boi że nie wyjedzie.
                                      6. w zimie placyk pod Ikea w połączeniu z białą zamarniętą wodą na nim zalegającą wprawiają w euforię zwłaszcza jak jest pusto - euforię może przerwać jedynie spojrzenie tego 'nieżyczliwego mi czlowieka z którym mieszkam i mam dziecko' :diabelski_usmiech
                                      7. W lecie na suchym różnica jest żadna lub prawie żadna
                                      8. poczucie 'dzielności' auta - bezcenne

jest jedno ale....wszystko to docenisz tylko po poznaniu auta nauczeniu się jak ono się zachowuje i co może. Musisz autem pojezdzić, poczuć jak ono zasuwa w różnych warunkach, nauczyć się go - wtedy automatycznie banan wyskakuje na pysk. Jeśli cieszy cię sama jazda, lubisz czuć jak auto się prowadzi, lubisz czasem ruszyć ostrzej czy zrobić mini drift ja śniegu - to 4x4 da ci więcej radości niż DSG.

jesli jednak zmienianie biegów cię denerwuje, a migające ESP zamulające auto cię nie wnerwia, stoisz cały czas w korkach i masz dość żąglowania wajchą - bierz DSG.

ja mam pdobny problem - planuje zakup Superba...i wydaje mi się, że 1.8 jest ciut za słaby, 2.0 nie ma 4x4, a na 3.6 mnie nie stać.... a musi być 4x4.

Komentarz

• ketivv
                                        L&K
                                        • 2011
                                        • 1155

Zamieszczone przez bardzozlymisio
                                        'nieżyczliwego mi czlowieka z którym mieszkam i mam dziecko'
                                        łącze się w bólu ;-)

Komentarz

• chochla72
                                          Classic
                                          • 2010
                                          • 4

Zamieszczone przez BADYL
                                          Wlasnie jestem w trakcie knucia jaki samochod wybrac bedac w identycznej sytuacji, z ta roznica, ze jak juz w domu zaczynam pomieszkiwac i czeka mnie niedlugo pierwszy sezon zimowy. Wiec garsc moich przemyslen w tym temacie (popartych parokrotnym bluznieniem pod nosem ostatniej zimy podczas prob dotarcia do domu w celu uzupelnienia wegla w piecu ) Jesli masz mozliwosc utwardzenia drogi w cenie nizszej niz roznica pomiedzy samochodem zwyklym a SUV'em (lub innym wyrobem terenowo-podobnym, typu Scout) to zrob to i kup DSG (zakladajac, ze nie zarabiasz na zycie jezdzac samochodem, tylko uzytkujesz go jako srodek transportu do/z pracy i od czasu do czasu na jakies wypady.) Samochody zdolne pokonywac nieutwardzone drogi dojazdowe zima/wczesna wiosna sa jednak duuuzo drozsze od tych normalnych, szosowych. Do tej pory rozpatrywalem zakup albo Yeti albo Tiguana w wersji 4x4. Yeti odpadlo ze wzgledu na symboliczny bagaznik, chociaz jego cena byla najnizsza. Jego miejsce zajal Scout - dostalem niedawno oferte z olbrzymim upustem od ceny katalogowej, ale nadal jest to wartosc oscylujaca bardzo blisko kwot 6 cyfrowych po dodaniu lakieru, ubezpieczenia i paru dodatkow. O cenach Tiguana nie wspomne bo sa jeszcze wyzsze. Ale poniewaz nadal jest w orbicie moich zainteresowan to odbylem nim wczoraj jazde probna wlasnie w wersji DSG. No i powiem, ze zaczynam knuc czy aby nie przesunac o miesiac polozenia parkietow na rzecz tej 'zabawki' Jesli jezdziles takim samochodem to wiesz dlaczego, jesli nie, to idz do najblizszego salonu i przejedz sie jakimkolwiek modelem z ta skrzynia, sam zobaczysz. Natomiast jesli nie masz mozliwosci utwardzenia drogi to zapomnij o DSG tylko bierz 4x4. Caloroczny, codzienny komfort jazdy jest niczym w porownaniu z utknieciem w nocy na polnej drodze w zaspie snieznej albo co gorsza w olbrzymiej kaluzy blota. Wez tez pod uwage jeszcze jedna rzecz. Nawet jesli Twoja droga dojazdowa na dzien dzisiejszy jest w jakim takim stanie (choc wlasnie przypomnialem sobie, ze sam pisales, ze bywa nieciekawa) to przestanie taka byc po rozpoczeciu budowy. Niewielki opad + ciezki sprzet budowlany i ciezarowe samochody dostawcze skutecznie przerobia kazda droge w cos, co przypomina Camel Trophy. Tutaj oczywiscie pojawia sie jeszcze jedna wazna rzecz. Sam naped 4x4 to moze byc za malo. Przydaje sie i to bardzo wyzszy przeswit i spodnie oslony. Zmrozony sniego potrafi wyrzadzic spore spustoszenia od spodu a nie sadze by soltys wysylal plugi na drogi polne

Komentarz

• adaś
                                            Elegance
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 876
                                            • Volkswagen

Dla mnie to sprawa wygląda następująco:

- DSG daje komfort
                                            - 4x4 daje dodatkowe możliwości (ale tu rodzi się pytanie, czy są nam one potrzebne)

i tyle w temacie
                                            Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
                                            a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
                                            Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
                                            O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)

Komentarz

• Zorr
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 2110

dla mnie DSG oraz 4x4 trochę za wysoko sobie cenią, więc nie brałem ani tego ani tego.
                                              Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                                              Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• rkb
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 2152
                                                • Rapid Spaceback (NH1)
                                                • CYVB 1.2 TSI 110 KM

4x4 i program :diabelski_usmiech
                                                Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• ary
                                                  Rider
                                                  • 2011
                                                  • 634

BADYL, skoro u Ruskich można już kupić coś takiego to może i u nas się pojawi, a skoro skrzynia już opracowana pod TSI to i może do Octy też zapodadzą, wtedy nie będziesz miał dylematu :szeroki_usmiech
                                                  O2 Scout 1.8 TSI

Komentarz

Pracuję...